BelépésVaslovasok.huMotoros túrák animáció

 Ma esedékes a/az Horvát hétvége(Max.4 vas!) túra.
 1 nap múlva: Albánia körutazás, 9 nap túra.
2010.05.07. | A bejegyzést írta: Turóczi Ákos

Kanyarodáskor a sávunk melyik részét foglaljuk el?

Először is vizsgáljuk meg, hogy milyen eshetőségek vannak, ha egy kereszteződéshez érsz. Egy sávból lehet balra, jobbra kanyarodni és egyenesen is haladhatsz tovább.

A KRESZ úgy írja elő, hogy a sávunk azon oldalához kell húzódnunk, amelyik irányba fordulni szeretnénk. Ha ezt mindig betartjuk, akkor nem fogjuk megszegni a KRESZ szabályait, viszont veszélybe sodorjuk magunkat!

Legtöbb esetben az a probléma, ha a sáv jobb vagy bal oldalára húzódunk, hogy az autósok be tudnak jönni mellénk és ezzel veszélyeztetnek minket.

Képzeljük el a következő szituációt:
Mi az út jobb oldalára húzódunk és jobbra is indexelünk. Az autós bejön mellénk mert hagytunk helyet neki. Mikor mellette vagyunk nem látjuk (vagy nem is jelzi), hogy vajon merre akar menni. Befordul velünk együtt jobbra? Egyenesen megy? Ránk nézve az együtt kanyarodás elég nagy veszéllyel járna, főleg ha még meg is gondolnánk magunkat a kanyarodást illetően (mégis egyenesen mennénk).

Mondok még egy okot, hogy miért nem jó ha lehúzódsz a sávod szélére. Több olyan kereszteződés is van a városban ahol egy sáv van az egyenesen haladóknak és a kanyarodóknak is. Most pontosan olyan helyszínre gondolok ahol egy sáv van és a hagyományos három lencsés lámpa mellett van egy kiegészítő lámpa ami a jobbra kanyarodást külön egy zöld jelzéssel engedélyezi. Ha mi egy ilyen jelzésnél balra vagy egyenesen szeretnénk menni, akkor meg kell állnunk addig még szabad jelzést nem kapunk. Addig viszont biztosan zöldre fog váltani a jobbra kanyarodást engedélyező kiegészítő lámpa. Ha egy ilyen szituációba mi kisorolunk balra, akkor biztosan el fognak mellettünk jönni jobbról a jobbra kanyarodók.

Ez a legveszélyesebb szituáció, mivel itt nem is lassítanak a járművek, hanem inkább gyorsítanak, hogy még be tudjanak fordulni. Bele sem merek gondolni hogy mi történik, ha az egyik jármű tulajdonos nem jól saccolja meg a távolságot köztem és az autója között. Teherautóról meg ne is beszéljünk, amiről jobbra-balra mindenféle láncok lógnak!

Mindenkinek azt ajánlom, ne legyen udvarias és foglalja el a sávját úgy, hogy még esély se legyen mellette bárkinek is elférni! Egy motorosnak is joga van a teljes sávhoz, függetlenül attól, hogy két kereke van!
Hozzászólások a/az "Kanyarodáskor a sávunk melyik részét foglaljuk el?" bejegyzéshez
Szólj hozzá a cikkhez!
Lépj be vagy regisztrálj az oldalra ide kattintva, hogy hozzá tudj szólni a cikkhez.
0. oldal.

Ki van itt?

janosgl (aktív)

Legutóbbi bejegyzések


Hogyan motorozzál csapatban?
Zártkörű túrák szervezése
Közlekedési tanácsok motorosoknak
Pécs környéki motoros túraútvonalak
Hogyan tárold télen a motorodat?
További bejegyzések >>

Eseménynaptár


További programok >>
Motoros túrák, programok, találkozók, rendezvények, események
C Minden jog fenntartva 2006-2014 Vaslovasok.hu | Copyright és Adatvédelem | Médiaajánlat
IP címed:
34.231.147.28